OkosAsszony

Variációk egy tésztára

Olaszországban úgy tartják, az igazi háziasszony akár az év minden napján más ételt tud tésztából készíteni. Lopjunk tőlük ötletet, avagy élet a tésztaköreten túl!

 

Vegyünk egy mezei tésztafajtát, például az orsótésztát. Azt hiszem, mindannyian használtuk már például pörkölt mellé köretnek. Mit lehet még vele kezdeni? Adok pár tippet!

#1 Sült tészta:

Főzd meg félig az orsótésztát, közben készíts el egy szaftos zöldségkeveréket: lehet benne például paradicsomszósz, tejföl, borsó, répa, cukkini, zöldbab, hagyma, és ha a húst sem akarod kihagyni belőle, sonkadarabok vagy apróra vágott, megpirított kolbász és szalonna. A félig megfőtt tésztát szűrd le és keverd a szószos zöldségekhez! Olajozz be vékonyan egy téglalap alakú tepsit vagy üvegtálat, majd terítsd bele a tésztás masszát! Reszelj sajtot a tetejére és told a sütőbe 50-60 percre, tűpróbáig. Az ideális sült tésztán ropogós a sajtréteg és kockára vágva tálalható, nem esik szét. Én imádom, mert nincs vele sok gond és nagyon finom, ráadásul rengetegféleképpen variálható!

#2 Tésztasaláta:

Ehhez is főtt tésztára van szükség. Amíg az orsótészta fő, készíts szószt tejföllel, hagymával, sóval, borssal, szerecsendióval, kis cukorral és mustárral, és tegyél bele apró kockákra lesütött csirkemellet, tonhal konzervet vagy egyszerű bolti sonkát. Amikor a tészta megfőtt és kihűlt, keverd a szószhoz. A legjobb, ha füstölt sajtot reszelsz a tetejére, eszméletlenül kihozza az ízét a lágy, tejfölös alapszósz!

Spenótos tésztasaláta, ez se semmi

#3 Tésztás édesség:

Ez még szuperebb, hiszen még a tésztát sem kell megfőzni hozzá! Elég, ha veszel egy kis doboz kefírt és összekevered 500 gramm túróval, két deci tejjel, majd ízesíted ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Az egy adagnyi nyers orsótésztát belekevered a masszába és az egészet vajazott üvegtálba simítod. Kb. 40-50 percig közepes lángon süsd addig, amíg a massza megszilárdul. Mire készrn van, a tészta is szépen megfő benne. Isteni az összhatás gy kis hígított baracklekvárral!

#4 “Turbósító”:

Dobd fel a paprikás krumplit vagy a lecsót fél adag tésztával! Kétféleképpen teheted: vagy megfőzöd külön a tésztát és amikor készen van az étel, belekevered, vagy nyersen teszed az egytálételhez. Ez utóbbi esetben viszont ügyelj arra, hogy bő levet hagyj az étel alatt, mert a tésztád csak úgy fog megfőni benne. Az ételben főzés azért jobb egyébként, mert a tészta már eleve abban a szaftban fő meg és sokkal zamatosabb lesz.

 

Ahogy láthatod, csak ebből a négy alapreceptből kiindulva el lehet készíteni vagy harmincféle verziót, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a tészta lehet tojásos, durum vagy teljes kiőrlésű, ami szintén befolyásolja a végeredményt.

 

Egyéb ötlet? Várom hozzászólásban!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!