OkosAsszony

Hogyan spórolj vizet és energiát a konyhában? Tíz hasznos tipp

Környezetvédelem vagy a pénztárca kímélése? Mindegy, melyik a mozgatórugód, csak jót tehetsz azzal, ha megfogadod az alábbi praktikus tanácsokat a konyhai víz- és energiahasználattal kapcsolatban. Saját, bevált tippjeim!

#1. A zöldséget-gyümölcsöt egy nagy tálban mosd meg, a vizet pedig felhasználhatod a virágok locsolásához.

#2. Sose tegyél langyos ételt a hűtőbe! A gép így jóval többet kell, hogy dolgozzon, hogy a kellően hideg hőmérséklet megmaradjon. Ha pedig fagyasztóból főzöl, vedd ki előző nap az alapanyagot és tedd át a hűtőbe, így felhasználhatod a belőle áramló hideget.

#3. Ne használd a mikrót kiolvasztásra, csak, ha nagyon muszáj! A fagyasztott gyümölcsöt például egy porcelán tányérban a gáztűzhely hátsó szellőzőjéhez teszem, ha épp sütök valamit, mert a sütőből kiáramló meleg szépen felolvasztja egy óra alatt. Más esetben pedig gondolkodj előre, vedd ki lefekvés előtt az ételt a fagyról!

#4. Tartsd tisztán a hűtődet és olvaszd le rendszeresen! Ha a fagyasztódban vastag a jég, több fogyasztásra ingerled a masinát. Azt is ellenőrizd, hogy nem koszos-e a hűtő gumipereme, mert ha zsír vagy egyéb miatt nem csukódik jól, súlyos forintok szöknek ki a résen…

#5. Itt is írtam már arról, hogy a mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás. Ha azonban nincs géped, sose mosogass folyó víznél! Egy nagyobb tálba engedd a forró vizet a mosogatáshoz és csak az öblítéshez használj vízsugarat, ha lehet, hideget.

#6. Sokszor több tíz liternyi víz elfolyik, mire a kívánt hőmérsékletű víz odaér hozzád. Gyűjtsd össze az így pazarlásra ítéltetett vizet! Egy WC öblítés biztosan kijön belőle. Ha ezt napi 2×5 liter vízzel megcsinálod, az havi szinten 300 liter! Döbbenet!

#7. A gáztűzhely rózsáit, különösen annak nyílásait mindig tartsd tisztán, mert ha eldugulnak, több gázt fogyasztanak.

#8. Ha sütit vagy húst készítesz, nyugodtan lekapcsolhatod a sütőt már pár perccel azelőtt, hogy a kívánt színt elérnéd. Hagyd zárva a sütő ajtaját, és mire kihűl, készen lesz a benne lévő étel is!

#9. Bár drágábbak a dupla fenekű edények, hosszabb távon sokkal gazdaságosabbak, mint alumínium társaik. Egyrészt, jobban tartják a hőt; velem előfordult már, hogy másfél órával a leves elkészülte után sem kellett még melegítenem a mikróban, annyira meleg maradt az edényben. Másrészt, kevesebb energiába kerül velük a főzés: hamarabb megfő, megpuhul bennük minden.

#10. Ha új háztartási gépet vásárolsz, mindig igazítsd az igényeidhez! Két fős háztartásba nem kell ipari kávéfőző, és az is igaz, hogy egy hat fős családban, ahol naponta kell mosni, a legstrapabíróbb mosógép márkát érdemes választani, lehetőleg A++ energiaosztállyal.

Te hogyan spórolsz? Hálás lennék, ha megosztanál velünk további tippeket!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!