OkosAsszony

Ilyen gyakran cseréld le a személyes tárgyakat

Tudjuk, hogy bizonyos higiéniás termékeket, mint például a fogkefét, időnként le kell cserélnünk. Igen, de mit jelent az “időnként”? És mi mást ajánlott lecserélni a szakértők szerint?

 

Íme, az eredmények:

FÉSŰ – 6-12 havonta

Az, hogy félévente vagy évente cseréld le a fésűdet, több tényezőtől is függ (anyagminőség, a hajad és az általad használt hajápoló termékek mennyisége). A bőrgyógyászok mindenesetre erősen javasolják az időnkénti cserét. Persze ettől függetlenül még a heti egyszeri szappanos vizes tisztítását is illik elvégezned, a kihullott hajszálakat pedig minden használat után távolítsd el.

FOGKEFE – 3 havonta

Gyerekeknél, ahol a fogkefe sörtéi hamarabb deformálódnak, még gyakrabban javasolt a csere. Ennyi idő alatt a sörték kopnak, alakjuk változik, ami akár az ínyedet is felsértheti. A baktériumok megtelepedése ennyi idő alatt ér a tetőfokára. Egy kivétel van: ha súlyos betegségből épültél fel, a betegség után azonnal cseréld le a fogkefédet!

A fogkefe csere 3 havonta javasolt

ZUHANYZÓPAMACS – 2 havonta

Kiábrándító hírrel kezdek: a bőrgyógyászok eleve azt javasolják, hogy ne is használj fürdőpamacsot, mert melegágya a káros mikroorganizmusoknak. Ha mégsem tudod elképzelni az életedet nélküle, itt van néhány hasznos tanács:

  • minden nap szárítsd ki teljesen a szivacsot vagy pamacsot;
  • közvetlenül borotválás után ne használd;
  • sose használd arcmosásra, sem az intim területek tisztítására;
  • heti legalább egyszer mosd ki;
  • cseréld rendszeresen!

A rendszeres ez esetben azt jelenti, hogy 2 havonta a műanyagból készült rózsát és 3-4 hetente a természetes anyagú szivacsot.

ÁGYNEMŰ – heti egyszer

Egy átlag ember 250 ml-t izzad alvás közben. Add hozzá az elhalt, lepergő hámsejtjeidet, a mindenféle, levegőben szálló és az ágyneműn megtelepedő porszemeket és gombákat és mindjárt megérted, miért tanácsos heti egyszer cserélni az ágyhuzatot. Meztelenül alvóknak akár ennél is sűrűbben, főleg nyáron.

Az ágynemű mosása heti egyszer történjen

BOROTVAPENGE – 5-7 használat után

A borotvapengéket akkor kell kicserélni, amikor kezdik élüket veszteni és egyre csúnyábban végzik a munkájukat. A pengék azonban az elhalt hámsejteket ugyanúgy összegyűjtik, mint a baktériumokat és a kozmetikai szerek maradványait. Mindez bizony akár bőrirritációt is okozhat borotválás után. Gondolj csak a lábadon megjelenő piros pöttyökre! Ezért javasolják a bőrgyógyászok 5-7 használat után cserélni a fejet. Hogy az élettartamát megnöveld, meleg vízzel mosd el használat után és tárold száraz helyen.

TÖRÖLKÖZŐ – 3-4 használat után

Bár zuhanyzás után használjuk, a törölköző még így is sok elhalt hámsejtet gyűjt magába, és ha a fürdőd ráadásul még állandóan nedves, párás is, gyorsan elkezdenek szaporodni azok a bizonyos mikroorganizmusok. 

3-4 használat után cseréled a törölköződet?

KÉZTÖRLŐ – 1-2 naponta

Az alapos kézmosás a mindennapi higiénia szerves része. Ha viszont a törölköző már régóta kint csüng és 4-5 ember használja rendszeresen, szinte semmit nem ér a legalaposabb kézmosás sem, mert törölközéskor ugyanúgy visszafertőzzük a kezünket. A szakértők azt javasolják, hogy nagy családoknál naponta, kisebbeknél párnaponta cseréljünk törölközőt. A leggazdaságosabb talán a szárító berendezés beszerzése, mert a papír kéztörlő meglehetősen árt a környezetnek. Fontos még az is, hogy a gyerekeknek legyen saját törölközője, amit csak ők használnak.

Te követed ezeket a higiéniai előírásokat? Vagy van, amit túlzásnak vélsz? Oszd meg velünk, mit gondolsz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!